Rabu, 17 Juli 2013

Bahasa Inggris pada Ujian Nasional Tahun Pelajaran 2009/2010 untuk Sekolah Menengah Pertama (SMP)

Bahasa Inggris pada Ujian Nasional Tahun Pelajaran 2009/2010 untuk Sekolah Menengah Pertama (SMP)

(Sumber:_.2010. Ujian Nasional Tahun Pelajararan 2009/2010. Jakarta: Kementrian Pendidikan Nasional.)
(Answer by: owner blog. At Tuesday, 30 March 2010 on 08.00-10.00. at Junior High School 1 Ponorogo)

1) “After Closing Time Return The Book Here’
What does the notice mean?
Answer: you should put the books here if you return them after the closing time  ©

2) Congratulation on your new position, my sweetheart, Dana.
 Always believe in you.
 Listen to your heart.
Trust your instinct.
Know you can….

Love
Raushana

Who has just received a promotion?
Answer: Dana (A)

3) From +61431299583
Dear Dinda,
We’re really sorry to tell you that uncle Jack passed away at 7.am. yesterday. He had a wonderful 75 years of life so don’t be so sad. May soul rest in peace.
Love,
Laura  & David

Who died at the age of 75?
Answer: uncle Jack (D)

The following text is for Question 4 and 5
All of Student Grade 9
You are invited to:
GRADUATION PARTY 2010
SMP Insan Cendika

Day/ Date: Saturday, 6th June 2010
Time: 10:00 am-13:00 pm
Venue: Ball Room, Hilton Hotel
          Jl. S. Parman Kav 9-10 Surabaya
Come and join us
*Invitation card are available at the OSIS room

4) Where will the graduation party be held?
Answer: at the Ball Room of Hilton Hotel (D)

5) How long will the graduation party be?
Answer: 3 hours (B)

The following text is for Questions 6 and 7
Announcement
To: all employees, staffs and visitor
We provide some place for smoking in this building
Ø On the first floor. It is beside the display room
Ø On the second floor. It is at the corner enar the emergency strairs
Ø On the fourth floor. It is near the pantry
There is also one outside the office. It is behind the security room.
Thank you

The staff management

6) How many smoking areas are available in the office building?
Answer: Four (B)

7) From the text we know that….
Answer: employees are allowed to smoke in certain place (A)

The text is for Question 8 to 11

          The wonder boy, Wayne Rooney is a very popular footballer in the world. At the age of 16, Rooney was a top goal scorer for Everton, his first time.
          Wayne Rooney was born on October 24th,1985 in Liverpool. He is the son of a working class family. He grew up in Croxteth. He was brought up in a three bedroom house with his parent, Jeanette and Wayne, and his younger brothers, Graham and John. When he was young, Wayne has a dream; he wanted to be the best footballer. His family were Everton lovers and Rooney’s old bedroom window was filled with Everton flags.
          His debut in Everton Football Club was in August 2002. His first league goal came in October 2002 when he became the youngest goal scoreer in the history of the Priemer League at the age of 16 years. In 2004, he joined Manchester United. Nowadays he becomes the world’s most expensive teenager football player.

8) What is text about?
Answer: Wayne Rooney (C)

9) In what club did Wayne Rooney score his first goal?
Answer: Everton ©

10) What is the main idea of paragraph one?
Answer: Rooney is very popular (a)

11) “…he was brought up in a three-bedroom house…”
The underlined word refer to…
Answer: Wayne Rooney (a)

The following text for Question 12 and 14

          Paris is the capital of France and the country’s largest city. It is situated in the river Seine, in Northwest France, at the heart if the Ile-de-France region. The city of Paris has an estimated population of 2.167.994 (Jan,2006) but the metropolitan area has a population of nearly 12 million, and it is one of the most populated metropolitan areas in Europe.
          Today it is one the world’s leading business and cultural centres, and it influences politics, education, entertainment, media, fashion, science and arts make it one of the major global cities. It is estimated, the Paris urban area is fifth in the world’s list by GDP.
          Paris is one of the most popular tourist destination in the world, with 45 million tourists every year in the Paris region, 60% of whom are foreign visitiors. There are a lot of iconic landmarks among its many attractions, along with world famous institution and popular parks.

12) What does the text tell you?
Answer: Paris, the capital city of France (d)

13) Paris becomes on the world’s major global cities because of…
Answer: it’s fluence in many sector of living ©

14) “It s situated in the river Seine, in Nothwest France, at the heart of the…”
What does ‘it’ refer to?
Answer: Paris (d)

The following text is for Question 15 to 17

          Last year I joined the Chicago Marathon, my first marathon. I had to run 26,2 miles to complete it. It is hard but I learned valuable things from joining it.
          At first, I just wanted to get the experience of joining a marathon. I thought it would be one life time experience. After finishing, I changed my mind. I wanted to join another one. I was interested to complete at least one more marathon and improve my time. I also experienced a good feeling between participants and the spectators, that made me happy. It was a very wonderful thing gor me. So I decided that I had to join another marathon the following year, because I was not satisfied with first one.

15)  When did the wwriter change his/ her mind about marathon?
Answer: after finishing the race (d)

16) What is the main idea of the second paragraph?
Answer: the writer found the marathon was enjoyable so he wanted to join again (a)

17) Why did the writer want to join another marathon?
Answer: to experience an interesting race (d)

The following text if for Question 18 to 22
          On Friday morning, 27 March 2009, the Situ Gintung dam which is located in Cireundeu shouter part of Tangerang burst. It happened early in the morning at about 04.30 Indonesian Western Time (WIB), when people in the nearby area were still sleeping without option to flee.
          The incident happened because of heavy rains. The dam could not hold back the water and collapsed. A big water full of rocks and pieces of wood destroyed small poorly built houses. It also swept away cars and broke telephone lines. The flood water reaches the height of up to four metres.
          Hundreds of hose were totally damaged and a lot opr property lost. More than 100 people dead and many more still lost. The total lost could reach billions even trillion of rupiahs because of the disaster.
          It was really a horrifying disaster in early 2009. It made a lot of people lost their husband, wives, sons, daughters, relatives and properties. It was ah unforgettable disaster happening close to the country’s capital city of Jakarta.

18) What is the text mostly about?
Answer: the bursting of the Situ Gintung dam (b)

19) “A big water full of rocks and pieces of wood destroyed small poorly built houses.”
What does the underlined word mean?
Answer: broke into pieces (a)

20) Why did the Situ Gintung dam burst?
Answer: because it couldn’t hold back the water from the heavy rains ©

21) what is the main idea of paragraph two?
Answer: the caouse of the disaster was the inability of the dam to hold water.

22) when did the disaster happen?
Answer: at dusk (b)

The text is for Question 23 and 24

How to Make a Greeting Card
Materlias:
Ø Hard paper
Ø Various stickers
Ø Colouring pens
Instruction
Ø Fold the paper into two
Ø Decorate the front page with the various stickers
Ø Open the paper
Ø Write the name of the receiver of the card at the upper part with colouring pens
Ø Don’t forget to write the name of the sender of the card under it
Ø Your greeting card is ready to send
23) We write the name of the sender of the card on the….
Answer: under the content of the message (d)

24) From the text we can conclude that the various stickers are used to make the card…
Answer: beautiful ©

The following text is for Question 25 and 28

          It was a beautiful day. Everybody in the Kawar village was happy. The farmer had just had their best harvest. The villagers wer planning to hold a party to celebrate the good harvest. On one beautiful day, all the villagers gathered in a field. They wore beautiful dresses and made delicious food. Everybody was having good times! They were singing, laughing, and course,  eating delicious food.
          Did everyone go to the party? Unfortunately, there was one old woman still staying at her home. She was too old and weak to goto the party. Her son, her daughter n law, and her grandchildren all went to the pparty. At home, the old woman felt very sad andlonely. She was very hungry too, she tried to find some foot in the kitche, but she was very disappointed. Her daughter in law did not cook that day. At the party, the son asked her wife, “why don’t you take some food from the party and vie it to my mom. Ask our son to deliver it.” Then the little boy brought the food to her grandmother. The old woman was so happy. But her happiness a good condition. It seemed that someone has eaten the food. She just got little rice and fish bones.
          The old woman was very sad. She thought bad things about her son. The old woman did not know that it was her grandson who had eaten the food on the way from the party to he house. She cursed her son. Then, a  terrible thing happened. There was a great earthqueeake! Thunder struck the village. And heavy rains started to fall. All the villagers were so scared . they wanted to save themselves. They tried to find shelters. Slowly, the field turnet into a lake. The lake was getting bigger and bigger and finally the whole village turned into a big lake. People then name the lake Lau Kawar.

25) Grandmother was sad because…
Answer: c the village turned into a big lake

26) From the text we know that the little boy is…
Answer: b dishonest

27) “…Then, a terrible thing happended.” The underlined word means…
Answer: b unpleasing

28) what can we learn from the story above?
Answer:c give respect to old people

The following text is for Question 29 and 31

          A poor boy sold goods from door to door to pay his school fee. Oneday he had only a little money left and he was very hungry. He decided to aask for some food at the next house he visited. However he was so nervous when a lovely young woman opened the door. He only asked for a glass of water. The woman thought that the boy was hungry so she gace him a large glass of milk. He drank it slowly, and then asked. “How much do I owe you?. “you don’t owe me anything,” she replied, “mother has taught us never to accept pay for a kindness.” He said, “then I thank you from my heart.” as the poor left that house, he felt stronger. His faith in God was getting stronger  too. He had been ready to stop his study but now he got a spirit to continue it until he became a doctor.
          Some years later that young woman became critically ill. She was sent to the big city to cure her disease. The poor boy was the doctor. When he knew then name of the town she came from. He wnt to meet her. He recognized her at once. He tried hard to save the woman’s life. From the on he gace special attention to the sick woman. After a long struggle, the woman could be cured. The poor boy paid all the bill. He wrote “Paid in full with one glass of milk” under the bill. When the woman opened the bill, tears of joy flooded her eyes as her happy heart prayed. “thank you, God, that your love has spread abroad through human hearts and hands.”

29) What can we learn reading the story above?
Answer:a kindness won’t be forgotten

30) What did the poor boy ask when he met the woman?
Answer:b a glass of  water

31) What is the main idea of paragraph two?
Answer:c the poor boy cured the woman and repaid her kindness

The following text is for Question 32 and 33
CHAMP EMULSION COD LIVER OIL. It naturally rich in Vitamin A, D, Omega 3 forty acids, fortified with Calcium. As an emulsion, the Vitamin A and D area better absorbed by the body.

INDICATION
As a nutritional supplement

Formula
Each 15ml*% USRDA
(liable spon) Children Children
Emulsion under above
Consists of: 4 year 4 year
Cod liver oil 450 mg
Providing vitamin A 850 iu 34 17
                 Vitamin D 85 iu 21 21
Calcium 424 mg 12 10
Hypophosphite
e.q. to Calcium 100 mg
*USRDA: U.S. Recommended Daily Allowance
DOSAGE
Children below 4 years:
15 ml (1 table spoonful) once day
Children above 4 year:
15 ml (1 table spoonful) twice a day
Children above 12 year and adult:
15  ml (1 table spoonful) three times a day

32) What is the purpose the text?
Answer:d to give detailed information about the supplement

33) “As an emulsion, the Vitamin A and vD are better absorbed by the body.”
The underlined word means…
Answer:d taken in

The following text is for Question 34 to 37
          The water lily is a plant of the aquatic family Nymphaeaceae, and of the genus Nymphae. These plants are found in fresh, still water throughout the warm temprate regions. People cultivate this plant. The plant can grow easiky from the sed. It may be grown in containers or ponds.
          The water lily is beautiful plant. It has round leaves. The leaves my float or immerse. The flower has four sepals and many petals and stamens. The color of this flower may be white, pink, yellow, or blue. When bloosoms, it sometime smeels good. Some species of this plnat opne by day and closed at night; other open at night and closed by day. The life span of the flower is usually three days.

34) What does the text tell us about?
Answer:a a plant named water lily

35) How long is water lily flower usually in bloosom?
Answer:c three days

36) From the text above, we can conclude that water lily cannot live in…
Answer:b dry groun areas

37) Paragraph two tells us about…
Answer:b the beauty of water lily

The text is for Question 38 to 41
          Smog is a mixture of fog and other ingredients and is considered a form of air pollution.
          There are two types of smog. One includes high concentration of smoke from burning substance. The other tupe is caused by a chemical reaction that occurs when certain substance in the air some in contact with sunlight. Both types of smog generally develop during a condition kwnown as a temperature inversion. This occurs when a layer of cool air near the goround is trapped by a layer of warm air above itu, and wind area too light to move tha layers of air. This condition prevents air from mixing vertilcaly and keeps the smog concentrated near the ground.
          Anything that pollutes the air can contribute to smog. This includes gases and other substance produced by burning, coal, wood, asoline, and other fules; gases produced during manufacturing process; gases and ash emitted by volcanoes; and even natural gases and substance that occur in nature.

38) What does the text tell us about?
Answer:b smog

39)  What is the name of the condition in which both types of smog develop?
Answer:c a temperature inversion

40) “This occurs when a layer of cool air near the ground..” (paragraph 2, line 6)
What does the underlined word mean?
Answer:b happens

41) From the last paragraph, we can conclude that…
Answer:a  smog happens without human’s interference

The following text is for Question 42 and 43
 Nestled high in the hills on the way to Bandung, the air is cooler and cleaner in this popular retreat. Puncak (literally “peak”) lies 100 km south of Jakarta, and is home to various hotels and mountain resorts which offer relaxing message and facial treatments after an exhausting work days. For more active people, there are nearby hiking trails. For children, there is Taman Safari Indonesia: a spacious drive-through conservation park were you can take photos with animals.

42) There is no.. in Puncak
Answer:c game park for animals

43) People can go around Taman Safari Indonesia ….
Answer:a by car or bus

The following text is for question 44 and 45
Cc:
Subject: Birthday

Dear Erika
          Next may 27th is Azuchi’s birthday. My husband and I are planning to celebrate it with a small party with kids in an orphanage. We want to share happiness and care with others who need it the most. The orphanage we plan to visit is Mekar Sari Orphanage which is lovated in Serpong Tangerang, Banten.
          Beside celebrating Azuchi’s birthday, we also plan to give donation to the orphanage. We are going to give clothes, toys, rice, cooking oil, child/ baby milk. I think you may like to give donation too! So please contact me soon if you have decided to do so!

Love

Angel


44) who need the happiness and care most according to Angel?
Answer:c orphans

45) What does Angel ask Erika to do?
Answer:b join giving donation to oprhanage

For number 46 to 48, choose the suitable words to fill in the blanks

          Scientist … (46) that increase in these gases in the atmosphere will make the Earth a warmer place. They expect a global rise in the average temperature of 1,4 to 5,8 Celsius degrees( 2,5 to 10,4 Fahrenheit degrees) in the next century. The average ….(47) has in fact been rising. The 1990s were the warmest decide on record, and 2005 was the warmest year on record. Some scientist are reluctant to say that global warming has actually begun because climate …(48) varies from year to year and decade  to decade, and it takes many years of record to be sure of a fundamental change. There is little disagreement, though, that global warming is on its way.

46) Answer:b think

47) Answer:c temperature

48) Answer:b naturaly

49) smoking-is-no-this-restaurant-a
        1           2   3   4          5         6
The best arrangement to make a sentence is….
Answer:c 4-2-6-3-1-5

50) Arrange the following sentence into a good paragraph

(1) A lift carries visitiors to the top of the tower from where views of the city can be seen
(2) It was built in 1889 as part of an exhibiton held in the city
(3) it is named after Gustave Eiffel, the man who designed it
(4) It is over four hundred meters tall and made entirely of iron and steel.
(5) One of the most famous sight in Paris, the capital of France, is the Eifel Tower
(6) The tower was intended to be a temporary structure for the exhibition but it was so popular that it has remained.

Answer:d.5-6-3-2-1-4

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar